Bioanyagtani és Fogpótlástani nem önálló Tanszék

Tanszéki
munkatársaink

Tanszéki
dokumentumtár

Kutatás

Tansegédletek

 

A Fogpótlástani és Bioanyagtani Tanszék elsődleges célkitűzése a töméssel nem helyreállítható fogak, valamint a foghiányok pótlásának bemutatása, oktatása. A tanszék tantárgyai között említhetjük: a fogászati anyagtan, rögzített, kivehető fogpótlások készítésével kapcsolatos tantárgyakat, a fogászat története, esztétikus fogászat, implantációs fogpótlások, praxis management tárgyakat. A fogtechnikai laboratórium munkatársainak közreműködésével a tanulók számára lehetőség nyílik a legfontosabb technikai munkafolyamatok elsajátítására. Az elmúlt években eszközölt beruházásoknak köszönhetően a hallgatók korszerű körülmények között sajátíthatják el a fogpótlás készítésének lépéseit. A klinikánkon 2012-ben megvalósult fejlesztés révén a hallgatók egy világszínvonalú rendszert tudnak gyakorlatban is használni. Számítógépes laboratóriumunkban olyan CAD/CAM technika vált a hallgatók számára elérhetővé, melynek segítségével digitális lenyomatvételt és digitális fogpótlás tervezést tudnak gyakorlatban is kipróbálni. Ez az előremutató technológia, mely karunkon több elemből épül fel lehetőséget ad arra, hogy a hallgatók a kor kihívásainak megfelelő tudással gyarapíthassák ismereteiket.
A tanszéken tartott számos speciális szakrendelés biztosít lehetőséget azon páciensek kivizsgálására is, akik fogászati- és egyéb anyagokra érzékenyek, allergiásak, valamint különleges fogpótlások is készülnek pl. szájpad-hasadékos-, balesetet szenvedett-, daganatos betegek részére.
A DE FOK újonnan kialakított bioanyagtani kutatólaboratóriumában biodegradábilis és biokompatibilis polimerek és nanorendszerek szintézise és módosítása történik. A tehetséggondozási program, valamint a tudományos diákköri
munka keretében a hallgatók már a tanulmányaik megkezdésekor bekapcsolódhatnak a Tanszéken zajló kutatási munkákba. Megismerkedhetnek például a fogfehérítés, az implantológia, fogászati anyagokkal kapcsolatos kérdésekkel, mely ismeretek nemcsak a későbbi gyakorlati munkában hasznosíthatók, hanem a szakorvosi-, PhD hallgatói továbbtanulásban is.

Legutóbbi frissítés: 2023. 02. 08. 12:38