Orális Medicina nem önálló Tanszék

Tanszéki
munkatársaink

Tanszéki
dokumentumtár

Kutatás

Tansegédletek

 

Az orális medicina tárgya igen komplex. Magába foglalja a szájüregben előforduló bármilyen szájnyálkahártya elváltozás - amely izoláltan vagy más tünetekkel jelentkezik - illetve a szisztémás hátterű fogágybetegségek diagnosztikáját és kezelését is.  A tanszék szakellátása országos szintű, és mind járóbetegek, mind más klinikák fekvőbetegei számára végez diagnosztikai és terápiás beavatkozásokat.
A tantárgy megértéséhez az orális patológia, mikrobiológia, parodontológia, belgyógyászat és gyógyszertan ismerete nagy segítséget jelent. Ezért a fogorvosi képzés utolsó évében kerül oktatásra, mind magyar, mind angol nyelven.  A hallgatók a gyakorlatok keretein belül részt vehetnek a betegellátásban: a betegek kórtörténetének megismerésében, diagnosztikai beavatkozásokban segédkezhetnek, részt vehetnek a diagnosztikai beavatkozások eredményeinek kiértékelésében, illetve a szájnyálkahártya betegek fogazati szanálásában is.
Az oktatás részeként a hallgatók a tudományos diákköri munka (TDK) keretein belül részt vehetnek az egyes betegcsoportok rizikó faktorainak tudományos kiértékelésében és a következtetések levonásában.  Jelenleg is több kutatási projekt folyik a tanszék részvételével. Multicentrikus vizsgálatot végzünk (négy egyetem részvételével), mely a szájüregi daganatok nyáldiagnosztikájával foglalkozik. Vizsgálatok folynak a fogágybetegség és a reumatoid artritis egymásra hatásáról, illetve a prekancerózus elváltozások rizikó faktoraival kapcsolatosan.

Frissítés dátuma: 2019.10.14.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.