Kutatás - Bioanyagtani és Fogpótlástani nem önálló Tanszék

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karának Bioanyagtani és Fogpótlástani Tanszékének Kutatólaboratóriumában több tudományterületet érintő kutatások folynak. A fogászat területét érintő kutatások a különféle csontpótlóanyagok előállítása és azok in vivo és in vitro vizsgálata, titán implantátum felületének módosítása, hatóanyag leadására alkalmas hidrogélek és nanoszálak előállítása, csontosodási folyamatokat segítő módosított vázanyagok előállítása és ezen folyamatok sejt szintű molekuláris biológiai vizsgálata köré csoportosulnak. A kutatólabor eszközpark felszereltsége és személyi állománya a fentebb említett vizsgálatok és feladatok elvégzéséhez szükséges igények szerint került kialakításra. A kutatólaborban folyó multidiszciplináris kutatások több kutatócsoport összehangolt munkáját, közös együttműködését kívánják meg hazai és nemzetközi szinten is.

A kutatólabor nyertes pályázatainak köszönhetően több műszert is sikerült beszerezni, néhány közülük hazai szinten egyedülálló. A GINOP-2.3.2-15-2016-00011 azonosítójú pályázat keretein belül beszerzésre került egy SkyScan 1272 típusú nagyfelbontású röntgen mikro-computertomográf készülék. Ugyanezen projekt keretén belül felületi vizsgálatok elvégzése céljából Vickers féle mikrokeménységmérő készülék és Kontaktszögmérő rendszer kerül beszerzésre. A GINOP-2.3.2-15-2016-00022 projekt terhére egy 3D nyomtató, DNS, RNS és fehérje koncentráció meghatározására alkalmas mikrocseppes spektrofotométer, PCR készülék és egy rotációs viszkoziméter kerül majd beszerzésre. Korábbi TÁMOP-4.2.2.A-11/1/Konv-2012-0036 projekt keretén belül egy hűthető centrifuga és egy termosztálható síkrázó került beszerzésre, melyek a molekuláris biológiai vizsgálatok elvégzésében nagy segítséget nyújtanak.

Frissítés dátuma: 2019.12.07.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.